Qualitat, arrels i KM 0

Escrito por Sandra Atienza Rovira
Viernes, 22 Septiembre 2017 16:49

Els productes de proximitat, o productes KM0, s’han convertit al llarg dels últims anys en oferta gourmet (gourmet, ecològica o de venda exclusiva, segons cada cas en concret). I en realitat, es tracta de productes que es produeixen al nostre entorn i on la distància entre el punt d’origen i el de consum és mínima. La qual cosa implica un reforçament de l’economia local i una reducció considerable de la despesa energètica pel que fa al transport.
 
El comerç internacional, fonamental per tal d’abastir algunes de les nostres necessitats, ha afavorit que els consumidors disposem d’un ampli ventall d’opcions de compra, però al mateix temps, ens ha avocat a una inèrcia de consum que prima la disponibilitat de productes que no sempre són de qualitat ni de temporada. Tot açò, sense oblidar el fet (importantíssim)que el nostre medi ambient ha sofert -continua fent-ho de manera exponencial- greus prejudicis derivats de l’emissió de gasos durant el procés de distribució, o del packaging, que és més car, més brut i més necessari com major és la distància que ha de recórrer el producte per arribar al punt de venda.
 
Des de demà, a Sagunt, MercaOrigen ens acosta als productes de la nostra terra, ens ajuda a revaloritzar el treball de les persones que es dediquen a cuidar i mantindre tradicions, receptes, maneres de fer… a conrear, treballar o elaborar productes de gran qualitat que estan al nostre abast i que han d’estar també al nostre rebost. La tasca de l’Associació de Comerciants del Mercat Municipal de Sagunt n’és fonamental en esta pressa de consciència que la ciutat comença a viure respecte del consum d’estos productes, i gràcies a la seua iniciativa es pot donar continuïtat a un projecte que enguany ens ofereix la seua segona edició.
 
Però els ciutadans i ciutadanes hem de saber valorar este tipus d’actuacions. La nostra actitud com a consumidors de proximitat fomenta la protecció del patrimoni agroalimentari i afavoreix el conreu de varietats autòctones posades en perill per la uniformització alimentària. A la nostra mà està impulsar noves actituds que ajuden a esta indústria a entendre que és necessària una renovació que els pose en contacte amb el seu entorn, amb allò que tenen més a prop.
 
Productors i artesans de proximitat: Fruita i verdura, olis, mels, formatges, pa, orxata, artesania… Cada dissabte de matí, podrem gaudir de vora 20 llocs al porxat exterior del nostre mercat que ens permetran estar en contacte directe amb allò que ens dóna el nostre territori. I és que, lluny de modes, esta iniciativa ha de ser una eina per ajudar-nos a vertebrar un territori ple d’atractius turístics, naturals, històrics i gastronòmics.
 
Perdre els nostres costums suposa deixar anar l’essència d’allò que hem estat durant segles. Ignorar els nostres productes, la nostra manera de fer... ha de ser una errada del passat que no podem continuar cometent. Comencem a entendre la proximitat com una manera de viure la nostra relació amb la terra i l’entorn, els arrels, el consum responsable i augmentar la nostra qualitat de vida.
 
Sandra Atienza Rovira
Compromís per Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD