Neteja per al riu Palancia

Escrito por Maite Pérez Furió
Viernes, 21 Julio 2017 12:47

Els focs de l'estiu s'apaguen a l'hivern, o açò diuen les campanyes. La realitat no és aquesta. La realitat és que el foc de l'estiu s'apaga a l'estiu, que és l'època en la qual es declaren més incendis. Seria així si a l'hivern les campanyes que es llancen per a prevenir els incendis anaren una mica més que açò, que una simple campanya que intenta conscienciar a la societat de mantenir i cuidar el nostre medi ambient. En el cas d'Albalat, dilluns passat es va produir un incendi en el llit del riu Palancia, entre el nostre terme municipal i el de terme de Gilet. El foc es va propagar ràpidament i va acabar cremant quasi 10.000 m2 de riu i si a algú cal agrair que açò no anara a més, és al magnífic treball que van desenvolupar els Bombers Forestals, els Bombers del Consorci, els Agents Mediambientals de la Conselleria de Medi ambient, els Guardes Forestals de Sagunt i la brigada de Vaersa que van acudir fins al lloc. La gestió del Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat Valenciana va ser impecable, la rapidesa amb la qual van acudir i la professionalitat en l'extinció del mateix, va fer entre unes altres, que el foc no passara a cremar massa forestal, la qual cosa haguera pogut acabar incendiant la muntanya i que en el cas d'Albalat, el foc haguera afectat a diverses zones on hi ha cases.
 
El Palancia està brut senyors i senyores, molt brut i aqueixa és la pura realitat. Les inversions en matèria de neteja del riu són insuficients si és que n'hi ha, perquè al que Albalat concerneix, en dos anys que servidora està al capdavant de l'Ajuntament, desconec que la Confederació haja fet alguna actuació en nostre terme municipal. Què ha de passar perquè es comence a actuar? Tenim suficient amb aquest incendi o pel contrari necessitem que es declare un altre per a obrir els ulls i veure que la herba ens menja?
 
I si parlem dels Barrancs el tema ja és molt més preocupant. En Albalat, la construcció va créixer de forma disseminada, es van començar a crear zones d'habitatges, que sí, que estaven fóra d'ordenació urbana, però ací estan i ací van a estar, i ens trobem enfront de vertaders nuclis de veïns que viuen prop de barrancs que si tinguérem la mala sort que es prengueren foc veuríem com es procedia davant semblant desgràcia. D'ací, supose jo, que deduïm el de “apagar els incendis a l'hivern”.
 
La neteja de barrancs i de rius hauria de ser una prioritat, alguna cosa que no deuríem reclamar que es fera, sinó que es deuria fer de forma organitzada i obligatòria. Si parlem de manteniment del medi ambient que ens envolta, mantinguem el medi ambient que ens envolta, si parlem de conscienciar a la població, conscienciem-la, però per favor, prediquem amb l'exemple. Netegen senyors de Confederació, actuen i eviten que algun dia hàgem de lamentar-nos.
 
Els mitjans amb els quals comptem els Ajuntaments són insuficients, no abastem ni econòmicament, ni materialment, a part de que no ens correspon fer-nos càrrec. Supose que CHJ si que tindrà aqueixos mitjans i de no ser així, que els reclamen als qui corresponga, que s'invertisca més en prevenció i si s'inverteix que es faça en aquesta zona també, que de segur que tots els alcaldes i veïns vos ho agrairem. No és un capritx, no és demanar per demanar, és una necessitat, i si, apaguem el foc de l'estiu en l’hivern.
 
Maite Pérez Furió
Alcaldesa de Albalat dels Tarongers

 

 

SUCESOS

SALUD