La ruta dels fenicis

Escrito por Antoni Gómez
Viernes, 10 Febrero 2017 16:12

Sagunt formarà part de la Ruta Cultural dels Fenicis, un Itinerari del Consell d’Europa, després que el Ple de l’Ajuntament aprovara per unanimitat esta important iniciativa. Per primera vegada en la seua història recent, la ciutat formarà part d’un itinerari intercultural que comprén tota la conca mediterrània travessant 18 països del Mediterrani en tres continents.
 
Per Ruta dels Fenicis s’entén la connexió entre les grans rutes nàutiques que, des del segle XII aC , van ser usades pel poble fenici com a part essencial per a l’intercanvi comercial i cultural al Mediterrani. A través d’estes rutes, els fenicis, grans mariners i comerciants, van donar origen a una gran civilització que en certa manera no és encara molt coneguda.
 
A través de la seua expansió pel Mediterrani van generar un intens intercanvi comercial i d’idees, contribuint així a la creació d’una koiné, una cultura mediterrània comuna. Però també altres grans civilitzacions mediterrànies van usar estes rutes per a la mateixa finalitat: grecs, romans, etruscos i molts altres. Estes rutes s’han convertit en una part fonamental de la cultura mediterrània.
 
Arse/Saguntum forma part des de la fundació de la ciutat d’estes rutes marítimes per naturalesa pròpia. Des de l’antic port del Grau Vell, ni més ni menys que des del segle VI abans de Crist, l’intercanvi cultural a través del comerç marítim amb les civilitzacions mediterrànies va ser fonamental per al desenvolupament de la ciutat. De fet, la integració pionera de la població ibera al món de les civilitzacions més avançades d’aleshores va ser pionera a la península Ibèrica.
 
Després, per descomptat, el contacte i la influència de Cartago, fundada pels fenicis al nord d’Àfrica, va ser determinant en la història de Sagunt. Primer, com a espai de relacions culturals i comercials, després com a influència política. El controvertit setge d’Anníbal i la destrucció de la ciutat pels cartaginesos l’any 219 aC va comportar l’inici de la Segona Guerra Púnica amb els romans.
 
El 1994 el Ministeri de Turisme italià presenta la Ruta dels Fenicis com el tema d’un Itinerari Cultural del Consell d’Europa. Després, el 2004, va nàixer l’Associació Internacional com a entitat gerent de la Ruta. Finalment, el 2 de juny de 2014 se signa la Carta de Jaén entre institucions publiques i la Rotta dei Fenici italiana per a la creació de la Xarxa de la Ruta dels Fenicis a Espanya, amb seu a l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia Ibèrica de la Universitat de Jaén. S’estructura en tres blocs temàtics: ‘Camins fenicis-púnics a Espanya’, ‘Camí d’Anníbal’ a Espanya i ‘Rutes dels Ibers’.
 
La iniciativa promou un turisme cultural integrat i responsable que col·labore amb organitzacions públiques i privades, locals, nacionals i internacionals que pretenen descobrir el verdader Mediterrani. Amb esta finalitat, ha sigut creada una xarxa d’operadors turístics que estan desenvolupant productes innovadors basats en un programa de qualitat per al gaudi dels serveis.
 
Per totes estes raons, esperem que la iniciativa siga ben aprofitada per al reviscolament dels productes turístics locals i la projecció de la ciutat, immersa en un procés de reconeixement internacional amb la futura candidatura a Patrimoni de la Humanitat.
 
Antoni Gómez
Assesor de Cultura de l’Ajuntament de Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD