La comarca: espai turístic i oportunitat de futur

Escrito por Lluís Mesa i Reig
Viernes, 24 Noviembre 2017 16:25

Les persones essencialment comarcalistes hem repetit al llarg dels anys que fer comarca no tenia un sentit romàntic o simplement emocional. El Camp de Morvedre existix, és clar, perquè hi ha una història compartida plena d’encontres i desavinences que han creat uns forts nexes d’unió. Les necessitats econòmiques, els dominis polítics i les relacions socials han acabat per fer real una comarca indiscutible. Però a hores d’ara el Camp de Morvedre és molt més. Resulta, des de fa temps, l’única via per a trobar un futur sostenible i exitós per als pobles i per la seua capital La comarca és una oportunitat amb la qual tirar avant projectes i conservar la realitat natural, econòmica, patrimonial i política.
 
Tanmateix, malgrat la incansable repetició d’eixe argument, els polítics mai no han vist el moment d’apostar per la comarcalitat. Sempre, en la recent història municipalista, s’ha deixat per a una millor ocasió. Era com si els personalismes o els aspectes més partidistes de la política no ho entengueren. Mai era l’ocasió de reunir-se per a mirar més enllà de la mancomunitat de servicis d’una subcomarca. Semblava impossible que el futur es poguera pensar de manera compartida. Ara, sortosament, sembla que tot ha canviat.
 
Quan cada poble ha apostat per projectar-se cap al turisme amb rutes patrimonials, un millor aprofitament dels recursos naturals o accions puntuals, ha descobert finalment que té un sostre que l’impedix anar més enllà. Han comprovat que l’èxit de qualsevol itinerari cultural, la museïtzació d’un monument o la difusió de les possibilitats per al visitant xoca amb els interessos del poble veí. Potser eixe, o més motius, han fet que els regidors i les regidores hagen obert els ulls. Han sigut conscients que el valor turístic de la seua població es multiplica dins de l’espai del Camp de Morvedre si es veuen les ofertes de la resta de pobles com a complementàries i no com a rivals.
 
Estes setmanes unes falques publicitàries i les notícies dels mitjans de comunicació comarcal recorden que el Pla de Dinamització i Governament turístic del Camp de Morvedre, firmat a principi d’estiu, comença a ser una realitat. L’aprovació d’uns pressuposts i d’un pla d’acció abans del 30 de novembre perquè siga efectiu el conveni amb l’administració autonòmica i provincial ja és pràcticament un fet. Des d’ara les accions com ara. l’estudi del mercat turístic, la promoció dels escenaris comarcals per a productes, la revalorització de rutes naturals, del riu o la séquia com a vertebrador o l’aprofitament sostenible de la costa faran de la comarca un espai dinàmic. Així, per posar-ne uns exemples, les diverses rutes de l’aigua, els “turquets”, Barraix, les platges, el patrimoni industrial o arqueològic, la Séquia Major, la font de Quart o el riu Palància o Sagunt tenen noves oportunitats. És el principi per a consolidar una mancomunitat comarcal pionera en recursos i possibilitats.
 
En eixe aspecte, els cronistes i investigadors comarcals hem anat per davant dels seus ajuntaments. Des del 2011 s’uniren per a compartir projectes i vincular-los a l’estudi més enllà dels seus termes. Sens dubte este Grup de Treball és modest però resulta un exemple de la potencialitat, dels recursos i de les accions que queden encara per fer.
 
En definitiva, el pla de turisme comarcal suposa la primera de moltes altres oportunitats i sobretot la conscienciació que el Camp de Morvedre és una realitat amb futur. Totes aquelles persones que per convenciment han cregut sempre que la comarca oferia un ventall de possibilitats no han perdut el temps. Les seues reflexions i propostes finalment han trobat oïdes i comprensions. Així que cal obrir les portes a l’esperança i amb futur immediat més encoratjador que mai. Finalment s’ha entés que la comarca és viva i real. Cal confiar que, en pocs anys, el Camp de Morvedre siga la directriu i la identitat que faça caminar als pobles.
 
Lluís Mesa i Reig
Cronista oficial d’Estivella

 

 

SUCESOS

SALUD