Ciutats europees per la cultura clàssica

Escrito por Antoni Gómez
Viernes, 06 Octubre 2017 16:35

La recent visita del regidor de Cultura i Educació de l’Ajuntament de Sagunt, José Manuel Tarazona, a Cecina, ciutat italiana agermanada, acompanyat de representants de l’associació Ludere et Discere, Domus Baebia i del Cefire (Centre de Formació del Professorat) ha tingut com a finalitat llançar un projecte educatiu a nivell europeu que pot ser molt important per a la nostra ciutat. La idea és exportar l’original i rica experiència de Sagunt en la formació de monitors i crear a poc a poc una xarxa europea de ciutats unides a través de la cultura clàssica.
 
No debades, tenim tres experiències extraordinàries que ens atorguen un gran valor afegit en el camp de l’educació i la formació en cultura clàssica: els Ludi Saguntini, la Saguntina Domus Baebia i l’Acadèmia Saguntina, organitzada per Euroclàssica, l’associació europea de professors de llengües i civilitzacions clàssiques. Cada any venen als Ludi Saguntini al voltant de 14.000 alumnes de Secundària, Batxillerat, Infantil i Primària. Alumnes que de matí assisteixen al Festival de Teatre Grecollatí i de vesprada als tallers didàctics de cuina, indumentària, ceràmica, higiene, escriptura, etcètera...
 
Comptat i debatut, el moviment educatiu que tenim a Sagunt relacionat amb la cultura clàssica és un fet importantíssim com a motor de projecció de la ciutat a la resta d’Europa a través de la formació i l’intercanvi d’estudiants i monitors, els tallers didàctics i el teatre clàssic. Cal afegir, que a partir d’este curs i gràcies a l’empeny del regidor d’Educació i Cultura, José Manuel Tarazona, i l’interés de la Conselleria d’Educació i Cultura, tenim a Sagunt un Cefire que sumarà esforços, sens dubte, en este projecte de centre de referència internacional en la cultura clàssica.
 
La millor manera, per tant, d’exportar esta experiència és la participació en un programa europeu Erasmus+ que permeta l’intercanvi d’estudiants, professorat, idees i experiències en diferents països i ciutats europees. Amb altres paraules, és una bona oportunitat perquè Sagunt lidere una iniciativa pròpia que ha tingut un èxit sense precedents i puga exportar-la a la Unió Europea. No hi ha res més constructiu que unir a diferents ciutats a través de l’educació i la cultura. En estos moments, s’estan iniciant els tràmits per a concretar este fructífer programa europeu.
 
De moment, hi ha sis països implicats en el projecte, Espanya, Portugal, França, Itàlia, Bulgària i Lituània. I sobretot tres ciutats amb les quals ja s’han iniciat les gestions per a participar activament en el projecte: Coimbra, Cecina i Millau. La pròxima celebració dels Ludi Saguntini, del 16 al 20 d’abril del 2018, serà la data escollida que marcarà l’inici d’este ambiciós projecte: una xarxa de ciutats europees unides per la cultura clàssica. No hi ha millor manera de contrarestar la incomprensió i l’animadversió entre els pobles: unir-nos a través de l’educació i el coneixement del nostre passat comú, de la nostra herència llatina compartida.
 
Antoni Gómez
Assesor de Cultura de l’Ajuntament de Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD