Patrimoni en valor

Escrito por Francesc Fernàndez Carrasco
Viernes, 06 Noviembre 2015 15:37

Som afortunats. El saguntins i saguntines comptem amb un catàleg patrimonial immens repartit al llarg i ample de tota la nostra ciutat. Són quantiosos els espais on la nostra ment pot recrear un passat únic en el qual Sagunt va ser un lloc clau dins de la Història. Un Sagunt de batalles i foc, però, sobretot, de grans cultures que amb la seua empremta ens han determinat fins el que ara som, definint-nos com a ciutat.

La nostra contribució en la tasca de reconeixement i revalorització de les nostres restes patrimonials, és a dir, el treball municipal, és clau dins d'un procés de presa de consciència i actuació.

Des d'ací treballem per fomentar, promoure, divulgar i crear interés per la preservació dels espais i béns que ens permet el repartiment de gestions. I ho fem tot amb els recursos que tenim a l'abast, plans adequadament establerts i l'ajuda i suport d'associacions locals, el treball de les quals resulta imprescindible, molt didàctic i enriquidor.

Al nostre Patrimoni li podem atribuir una bona quantitat de valors diferents: material, simbòlic, emotiu, social, educatiu... perquè podem presumir de disposar d'una varietat d'elements singulars per la seua diversitat, Patrimoni de la Humanitat. Tots valuosos i únics, perquè la valorització d'un objecte no radica, únicament, en la seua antiguitat o bellesa, sinó també en la informació que ens aporta respecte de l'època que representa. I a la nostra ciutat comptem amb una més que extensa quantitat d'elements d'èpoques i estils distintes durants les quals hem passat de ser Arse a Saguntum, Murbiter, Morvedre, Sagunto o l'actual Sagunt.

Ara la Diputació de València ens ha permés ampliar este llistat patrimonial gràcies a un suport econòmic que resulta clau per al desenvolupament d'actuacions de recuperació. Les intencions són fonamentals a l'hora de poder crear línies d'actuació, però dotar estes intencions de partides pressupostàries manifesta un compromís real... una vertadera manera de gestionar els nostres recursos i definir les nostres estratègies territorials.

Tanmateix, és imprenscindible que les diferents administracions públiques compartim l'objectiu de posar en valor el nostre patrimoni en el seu conjunt, com un tot, amb totes les seues peces incloses dins d'un mapa complet de recursos, per facilitar la seua interpretació, el seu ús públic i la creació d'estratègies turístiques i de desenvolupament local.Per això, toca treballar, d'una vegada, perquè tots estos recursos siguen recuperats i posats en valor creant així una oferta com cap altra a tot el nostre territori, a tot l'Estat, inclús.

El Patrimoni constitueix un document excepcional de la nostra memòria històrica i, per això, és una una peça clau de la nostra cultura. No hem d'esperar més per començar a fer. És hora de posar en valor el nostre Patrimoni.

Francesc Fernàndez i Carrasco
Alcalde de Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD