Wikimorvedre: La Confraria de la Sang

Escrito por Albert Llueca Juesas
Viernes, 13 Octubre 2017 15:49

Amb la celebració del Mercat Medieval, la Majoralia de l’any ha fet una exposició de les vestes de la Setmana Santa Marinera. Enguany fa 25 anys d’eixe agermanament i d’altres fites.
 
Des de finals del segle XV, fins als nostres dies la Confraria de la Puríssima Sang del nostre Senyor Jesucrist, commemora la passió i mort de Jesucrist, sent una de les més antigues de la Comunitat Valenciana i de la resta d'Espanya. Fernando el Catòlic durant el seu regnat, i concretament en 1492 va concedir franquícies, perquè repoblaren la Jueria de Morvedre, en haver sigut abandonada pels hebreus.
 
El gremi de teixidors de lli, fabricadors de drap i teles procedents de València, van ocupar en part la Jueria Saguntina, i es creu que van poder ser els fundadors de la nostra confraria.
 
La Sinagoga jueva situada en el carrer Sang Vella, va anar en els seus primers moments la seu de la confraria, si bé, a causa del seu mal estat de conservació i conseqüent amenaça de ruïna, en 1601 es va començar a construir l'actual ermita de la Sang, a uns cent metres de l'antiga ermita, la construcció de tipus barroc valencià, amb frescs atribuïtts al pintor José Vergara pertanyent a l'escola valenciana del segle XVIII, l'ermita no es consagra inexplicablement fins a 1753.
 
En 1992 es va celebrar V centenari de la confraria, va ser nomenat president d'honor dels actes commemoratius la seua Majestat D. Juan Carlos I, Rei d'Espanya.
 
Per a tal efemèride es va encunyar una medalla commemorativa de plata de llei i fosa artesanalment, així com l'edició d'un llibre i d'un mata-segells de correus; durant aquest any es van celebrar concerts, xarres col·loqui i diferents actes.És per tant que és considera 1492 com l'any de fundació de la Confraria de la Sang i que enguany fa 525 anys d'història. Com explica Baltasar Bueno les notícies de la Setmana Santa València tenim ja des de l'època de sant Vicente Ferrer, principis del segle XV. En este sentit podem considerar la setmana Santa de Sagunt, declarada Festa d'Interès Turístic Nacional, com una de les més antigues del nostre territori.
 
525 anys de la seua fundació, 75 anys des del inici de la reconstrucció dels passos després del a Guerra Civil i 25 anys des de que el poble de Sagunt li va concedir, a la seua Confraria, la medalla d'or de la ciutat.
 
El 31 de març de 1992 en un ple municipal vist l'acord-proposada de la Fundació Municipal de Cultura, sobre la concessió de la medalla d'or a la il·lustre Confraria de la Puríssima Sang del nostre senyor Jesucrist i el dictamen favorable de la Comissió de Règim Interior i Personal començà un debat on Margarita Pin (PSOE), assenyala el difícil que pot ser entendre per a algunes persones, el que un Ajuntament a la fi del segle XX i amb importants problemes, es reunisca per a atorgar una medalla d'or a una Entitat, com si fóra una cosa d'un altre segle, no obstant açò els membres de la Fundació Municipal de Cultura, han considerat oportú ressaltar la funció i mèrits d'una Entitat tan profundament arrelada en els costums ciutadans de Sagunt, com és la Confraria de la Puríssima Sang. Destaca que poques Entitats poden comptar amb tan llunyans signes d'identificació i la massiva resposta ciutadana de fa tantíssims anys, la continuïtat en la trajectòria de l'expressió popular de la fe dels misteris de la passió, la consolidació d'un innegociable teixit social d'adhesions que àdhuc romanen vius i que donen un peculiar to festiu i comunitari a la Setmana Santa Saguntina; tot la qual cosa fa convenient que l'Ajuntament en Ple des del respecte a qualsevol opció de consciència i més enllà de les diferències polítiques expressi unànimement com a Institució triada democràticament pels ciutadans el reconeixement públic i solemne a la Confraria de la Puríssima Sang fent-se ressò del sentir comú de la Ciutat atorgant-li la medalla d'or.
 
La intervenció per part de Miguel Angel Cortés (CDS) va ser per la mateixa línia ja que manifestà que la Confraria de la Sang no és solament una manifestació religiosa, sinó que també part important de la història de Sagunt; és una lliçó constant de fermesa en una creença i considera que 500 anys d'història són molts anys, perquè la Confraria no tinga un reconeixement públic i suport de l'Ajuntament.
 
La votació va ser de 23 vots a favor del PSOE, CIPS, IU (Sr. Campoy), PP i CDS, i 2 abstencions dels dos restants membres d'IU, i s'acordà concedir la "Medalla d'Or de la Ciutat", a la Il·ltre. Confraria de la Puríssima Sang de Ntre. Sr. Jesucrist, en reconeixement i agraïment hagut de de l'Excm. Ajuntament de Sagunt i a la col·lectivitat que representa per la seua constant activitat cultural, que ha palesat i igualment identificat al nostre poble, que a través de centenars d'anys ha sabut mantenir la calor heretada dels seus majors i transmetre-ho a les generacions futures. La història de la Confraria l'ha fet part de la nostra memòria.
 
Albert Llueca Juesas
President de l’Arxiu Camp de Morvedre

 

 

SUCESOS

SALUD