El Port de Sagunt ensenya en valencià

Escrito por José Manuel Tarazona Jurado
Viernes, 24 Marzo 2017 14:18

Com a regidor d’Educació i Cultura de l’Ajuntament que viu al nucli del Port de Sagunt és per a mi una gran satisfacció, possiblement una de les més grans des que he tingut la responsabilitat del càrrec, que el percentatge de col·legis d’este nucli, atenent les seues unitats i línies, que han triat el nivell avançat de plurilingüisme siga del 76 per cent. Això vol dir, ni més ni menys, que els consells escolars de centre han triat lliurement el valencià com la llengua majoritària per a la docència dels alumnes.
 
Són dades oficials que ha facilitat la Conselleria d’Educació per a establir els nivells del Programa Educatiu Plurilingüe Dinàmic a les aules experimentals de dos anys i segon cicle d’infantil (3,4 i 5 anys) el pròxim curs escolar.
 
Una dada molt significativa que m’ompli d’orgull perquè demostra que al Port de Sagunt s’ensenya majoritàriament en valencià. Un percentatge que està per damunt de la mitjana del Camp de Morvedre, que ha sigut del 73 per cent, i molt superior a la de la Comunitat Valenciana, que està al voltant del 54 per cent. Un 24 per cent dels centres del Port de Sagunt han demanat el nivell intermedi i n’hi ha hagut cap que haja demanat el nivell bàsic.
 
Al municipi de Sagunt, en conjunt, quasi el 70 per cent d’escoles han triat el nivell avançat, un 26 per cent l’intermedi i només un 6 per cent el nivell bàsic, atenent, com deia, el nombre d’unitats per escola. Al nucli de Sagunt tots els col·legis públics han escollit el nivell avançat i, dels concertats, un ha triat l’intermedi i un altre el bàsic.
 
Són resultats, globalment, molt esperançadors. Però vull fer especialment incidència en l’elecció dels centres del Port de Sagunt. L’escola d’este nucli parla en valencià i molt per damunt de la mitjana de la Comunitat Valenciana. Es tracta d’una aposta de present i futur per assolir una capacitat de domini de les llengües al mateix nivell que altres països europeus.
 
D’altra banda, cal dir que més enllà de manipulacions interessades per part de determinades opcions polítiques que volen utilitzar la llengua com a ferramenta de confrontació i no de germanor, les dades que ha facilitat la Conselleria demostren que al nucli del Port s’estima la nostra llengua i trenca falsos mites que estan ben allunyats de la realitat actual.
 
Es tracta d’avançar cap a una generació d’alumnes que puga tindre un bon coneixement de les tres llengües (valencià, anglès i castellà), fent ús d’una metodologia que està basada en l’aprenentatge integrat de llengües, la metodologia més avançada i reconeguda internacionalment, que ja s’aplica en països com Finlàndia o el Canadà.
 
Finalment, vull agrair com a responsable d’Educació de l’Ajuntament la implicació de tota la comunitat educativa local en este projecte i especialment l’Escola Oficial d’Idiomes i el CEFIRE de Sagunt en la formació del professorat. Amb la col·laboració de tots millorarem l’educació dels nostres fills i farem del nostre municipi una ciutat vertebrada per a l’educació i el plurilingüisme.
 
José Manuel Tarazona Jurado
Regidor d’Educació i Cultura de l’Ajuntament de Sagunt
Más en esta categoría: « Un nuevo peaje Banca armada »

 

 

SUCESOS

SALUD