La defensa del territorio no te preu

Escrito por Sara Aunés i Marqués
Viernes, 10 Marzo 2017 17:11

Comencen a ser tradició els articles de Manolo González(Inciativa Porteña) volent desacreditar la nostra entitat fins al punt de adjectivar-nos com a corruptes per amiguismes i semblants. Contra la nostra voluntat escrivim este article, al igual que l’ any passat férem una roda de premsa, sobretot perquè pensem que ho devem a la gent que recolza la nostra tasca.El primer que ens preguntem al llegir articles així és, quin interés pot tindre IP en menysprear la nostra entitat. La segona qüestió que ens sorgeix és què faria IP, en el cas de que governara, amb La Casa Penya. La mantindria tancada? Construiria apartaments? O la cediria a una empresa privada perquè considera que ho faria millor que nosaltres?
 
Per a qui li queden dubtes, Acció Ecologista-Agró és una associació ecologista, és a dir, una entitat formada per ciutadans i ciutadanes de la comarca. Sense ànim de lucre, vol dir que tots el diners que ingressa estan destinats a acomplir les seues finalitat estatutàries i no per enriquir a ningú. Som d’ utilitat pública el que implica una fiscalitat de l’ administració estatal que justifica que les nostres accions són útils per a l’ interès general de la societat i que els nostres ingressos estan justificats i es gasten en allò que tenim establert als estatuts. I com a tal, posem a disposició de qui vulga tota aquesta informació al nostre web.
 
Així com haurien de fer altres entitats i partit polítics perquè tots sapiguem d’on venen els seus recursos econòmics, no hem trobat esta informació al web de IP.
 
A la comarca duem més de trenta anys treballant per la conservació del nostre territori i amb la col·laboració d’ altres entitats. Quan ha calgut reivindicar La Gerència com espai públic, ho hem fet; quan calia protegir la Marjal dels Moros també, ara cal defensar el nostre territori forestal, doncs també ho farem i a la Marjal d’ Almenara ocorre el mateix.
 
El 90 % de la nostra feina es fa de manera totalment voluntària per persones que no mereixen este tracte. Hi ha una xicoteta part de la nostra tasca que per les seues característiques necessita una atenció professionalitzada, com és l’educació ambiental o la custòdia del territori. Per poder desenvolupar certs projectes calen pressupostos que van destinats única i exclusivament a allò que diu el projecte i que es justifiquen amb memòries d’activitats i memòries econòmiques via intervenció de l’ Ajuntament de Sagunt i fins i tot mitjançant un auditor. Ni un cèntim d’ estos pressupostos es dediquen a altra cosa que no siga la realització del projecte. Altra qüestió seria que no es considerara necessari fer activitats d’ educació ambiental o donar-li un ús públic a La Casa Penya.
 
Tot i això, la nostra riquesa no es troba en estos pressuposts. Estos pressupostos ens serveixen per desenvolupar projectes que ens sentim legitimats per realitzar. Perquè el que aportem no és sols la nostra capacitat professional, sinó el treball de continu i constant de molta gent per la protecció del patrimoni natural.
 
Pel que fa a La Casa Penya, a més del que demana l’ Ajuntament, Acció Ecologista-Agró aporta els terrenys veïns que té en custòdia del territori (torberes i Reserva de Fauna de la Finca de Penya), aporta la feina d’ un grup de voluntaris que cada dimarts hi treballen, aporta els acords amb la Universitat de València perquè alumnes en pràctiques puguen estudiar la nostra marjal, aporta el voluntaris internacionals que vénen a treballar per millorar l’ ecosistema, l’ anellament científic d’ aus, el Projecte Emys, el recolzament al Pla d’ Ocupació Municipal, la recerca de solucions consensuades amb usuaris i administracions, i aporta la nostra obstinació i coneixement per no permetre que es destruisca el patrimoni.
 
Pot ser si ens imaginàvem, que no hi hauria moltes entitats que es presentaren al concurs públic que ha fet l’ Ajuntament per gestionar La Casa Penya. I és per això que hem passat un periple d’ anys i ens hem sotmès a critiques de tot tipus, fins arribar al punt d’ haver de guanyar un concurs de pública concurrència. El nostre desig hagués segut que es signara un acord de custòdia de territori, una fórmula amb la que l’ Ajuntament de Sagunt hagués segut capdavanter en projectes de governança participativa, i hagués segut un exemple a seguir per tants altres.
 
En tot cas, el nostre objectiu sempre serà la defensa del territori i la conservació de la natura. Gràcies a aquest treball hem aconseguit posar a Sagunt al mapa no sols pel seu patrimoni històric o industrial, també per la seua riquesa ambiental. Per això, d’ una manera o d’ un altra, amb pressuposts o sense pressupost, amb acusacions o sense acusacions, nosaltres continuarem treballant. Perquè tenim molt a guanyar i poc a perdre. Pam a pam, defensem la nostra terra. Perquè la defensa del territori no té preu.
 
Aprofitem per agrair la confiança de la ciutadania en la nostra tasca i esperem no haver d’ escriure més articles com aquests per dedicar-nos al que realment és necessari, així mateix ens posem a disposició de qui necessite que aclarim xifres perquè no tenim res a amagar.
 
Sara Aunés i Marqués
Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre
Más en esta categoría: « Acoso Estoy con los estibadores »

 

 

SUCESOS

SALUD