Contra la LGTBfòbia

Escrito por Albert Llueca Juesas
Viernes, 13 Mayo 2016 13:40

El dia 17 de maig de cada any es celebra el Dia Internacional contra l’Homofòbia, Lesbofòbia, Transfòbia i Bifòbia. La LGTBfòbia és una actitud hostil que percep l’orientació sexual no heterosexual, la transsexualitat i la intersexualitat com a contrària, diferent, inferior, pitjor o anormal i a les persones que ho practiquen i/o ho són, com a diferents, dolentes, rares, malaltes, amorals o antinaturals.
 
És just aquest dia perque en 1990 l’Assamblea General de l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat de les llistes de malalties mentals. Era un pas capital en la lluita del moviment d’alliberament gai-lèsbic.
 
No obstant això, queda pendent que aquesta mateixa organització faça el mateix amb la transsexualitat, que a més, està encara definida com transtorn de la identitat sexual en manuals de psiquiatria. Açò genera que dia d’avuí les persones trans continuen necessitant un diagnòstic de disfòria de gènere, cosa que suposa transfòbia a nivell institucional.
 
Malgrat els canvis socials i legislatius, especialment el reconeixement dels drets civils per a parelles del mateix sexe que al nostre país, la LGTBIfòbia persisteix en nombrosos sectors de la nostra societat, mostrant-se amb moltes i diverses cares. La discriminació exercida contra lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals és violència i com a tal ha de ser denunciada i condemnada enèrgicament tant per la societat, com pels propis poders públics.
 
La dignitat, igualtat de tracte i igualtat davant la llei de les persones independentment de la seua religió, conviccions, diversitat funcional, ètnia, edat, gènere o orientació sexual és un drets universal reconegut per la Declaració Universal dels Drets Humans.
 
No obstant això, l’homosexualitat està declarada com il·legal i està penada en més de 70 països al mon, fins i tot a la mort en alguns d’ells. Fins i tot en europa, la igualtat de drets encara no és plena i continuen donant-se situacions de discriminació per a lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals. Només alguns països europeus reconeixen els matrimoni entre persones del mateix sexe i altres han legislat unions civils que s’assemblen en major o menor mesura als drets recollits en el matrimoni.
 
Tot això, malgrat la igualtat hauria d’estar garantida en virtud dels principis de no discriminació i igualtat de tracte que recullen els tractats comunitaris i la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea.
 
Cal seguir treballant per una educació i una societat en la qual prevalga una cultura de no discriminació de la diversitat afectiu sexual. L’educació és, sens dubte, la principal eina per a transmetre valors d’igualtat, de manera que cal una major implicació d’autoritats educatives i centres escolars per a garantir una educació inclusiva que protegeisca i reconega la diversitat efectivo-sexual de les persones i per a combatre l’assetjament i discriminació dins de les aules.
 
Es fa, per tant, necessaria l’el·laboració de protocols d’actuació per a la detecció de casos d’assetjament escolar específics per orientació sexual o identitat de gènere o l’expressió d’aquesta.
 
Cal que les autoritats públiques continuen realitzant una aposta decidida i sense embuts per lluitar contra qualsevol tipus de discriminació, promovent polítiques favorables a la igualtat de tracte cap a persones LGTB. Per això, es fa necessaria l’el·laboració d’una Llei contra l’LGTBfòbia i per la igualtat real i efectiva de les persones LGTB, en col·laboració amb les associacions LGTB del País Valencià, que replegue totes les recomanacions de la Unió Europea, identifique els tipus de discriminació per homofòbia, bifòbia i transfòbia, establisca la necessitat d’un observatori que vetlle per eixa igualtat, penalitze tots els tipus de violència i desenvolupe polítiques actives, en tots els àmbits, per tal de garantir la igualtat de drets i oportunitats.
 
Els municipis són els espais més propers a la ciutadania, i per això han de jugar un paper capital en la normalització del col·lectiu LGTB, sent un referent d'integració i lluita contra la discriminació. Per això és precís el seu compromís en donar resposta a la població LGTB en tot allò que siga de la seua competència.
 
Per tot açò, amb motiu del dia Internacional contra la violència LGTBIfòbia, hem de promoure accions per aconseguir arribar a la fi de la carrera per la igualtat i la no discriminació de les persones LGTB.

Albert Llueca Juesas
Secretari de Comunicació de Compromís Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD