Muniesa s'equivoca

Escrito por Albert Llueca Juesas
Miércoles, 13 Abril 2016 16:14

Mostrar banderes republicanes està emparat pels articles de la Constitució que protegeixen la llibertat ideològica i d'expressió. I així es contempla en una sentència dictada per la Secció Novena de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Madrid en 2003. Una sentència que sembla ignorar el portaveu del Partit Popular a Sagunt, Sergio Muniesa, que ha dit en una nota de premsa que l'exhibició de l'ensenya tricolor no és constitucional i no respecta la legalitat.

Però tornem a la sentència, el tribunal va estimar que la prohibició d'exhibir la bandera republicana dictada per l'Ajuntament de Torrelodones (en eixe moment 2002) vulnerava el dret a expressar i difondre lliurement els seus pensaments, idees i opinions i, per tant, restringia greument l'exercici dels drets fonamentals.

Un altre debat és el relatiu als sentiments. Certament, tant la bandera de l'àguila com la tricolor ofenen els sentiments de molts per raons diverses. La primera s'associa amb una dictadura que va arribar al poder mitjançant una rebel·lió militar i es va assentar mitjançant una feroç repressió. La tricolor identifica a una república que va convertir a bona part d'Espanya en una dictadura de tipus soviètic.

Personalment no m'identifique amb cap de les dues, encara que entenc que uns altres sí senten alguna cosa cap a elles, encara que siga perquè també van ser enarborades per 'compatriotes' o 'camarades' en actes de gran valor: des dels republicans que van lluitar en l'alliberament de París contra els nazis, fins als guripas que van combatre en la Batalla de Krasni Bor contra els soviètics, per posar uns exemples. Però això, com a democrata, podem fer estes comparacions i entendre als demés, ja que respecte els seus pensaments, idees i opinions.

Albert Llueca Juesas

 

 

SUCESOS

SALUD